Verschillende manieren en slimme trucjes bij het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen

Als je iets uitrekent, zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Een voorbeeld: als ik 3 + 16 moet uitrekenen, draai ik het om: ik maak er 16 + 3 van.

Ik heb zoveel mogelijk verschillende manieren verzameld en hier een paar handige hulpjes van gemaakt. Per categorie (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen) vind je hier een handig hulpje waar elke manier of elk trucje duidelijk wordt uitgelegd.

Daarnaast heb ik een laatst handig hulpje waar alle manieren en trucjes van alle categorieën beknopt bij elkaar staan. Vooral praktisch als geheugensteuntje!  

Rek - optellen
264 downloads
Rek - aftrekken
167 downloads
Rek - vermenigvuldigen
205 downloads
Rek - delen
182 downloads
Rek - alles in het kort
234 downloads

Tafels oefenen

Vanaf groep 4 leert je kind de tafels. En dus moet er flink worden geoefend op die ellendige rijtjes! In de eerste bijlage staan alle tafels: op de eerste bladzijde staan ze al ingevuld (kun je als ouder even afkijken), op de tweede bladzijden zijn ze leeg. Laat je kind zelf alle rijtjes invullen, dan oefent het al wat. De tweede bijlage zijn kleine tafelposters. Print en knip ze uit en hang ze op het toilet bijvoorbeeld.

Als ik bijles geef, krijgt een kind één sticker als hij of zij het rijtje vlot op kan noemen, een tweede wanneer de tafels ook door elkaar kunnen worden beantwoord.

Nog een paar tips:

  • Oefen vaak, maar kort. Bijvoorbeeld elke dag 10 minuten
  • Oefen als je toch niks anders te doen hebt, in de auto of op de wc bijvoorbeeld
  • Op de telefoon of I-pad kun je leuke spelletjes downloaden om de tafels te oefenen
Rek - tafelkaart
328 downloads
Rek - tafelposters
354 downloads

Verliefde harten

De 'verliefde harten' worden gebruikt om de splitsingen van 10 uit het hoofd te leren (dus 1 + 9, 2 + 8, 3 + 7 enzovoorts). Voor kinderen over het tiental (en later het honderdtal) gaan rekenen, is het belangrijk dit te hebben geautomatiseerd. 

Rek - verliefde harten
578 downloads

Klokkijken en rekenen met een digitale klok

Vanaf groep 5 leren kinderen klokkijken op de digitale klok (met alleen cijfers). Voor veel kinderen erg moeilijk, want het is geheel anders dan het analoge klokkijken (die ronde met wijzers).

Een eerste probleem is het feit dat je nu doortelt na 12 uur 's middags: één uur 's middags wordt 13:00 uur, vier uur wordt 16:00 uur enzovoorts. Dit maakt dat je eerst moet rekenen voor je weet hoe laat het is.

Een tweede probleem is dat het niet direct duidelijk is wat tijden betekenen. Een voorbeeld: Conan krijgt de volgende opgave: "Jan vertrekt om 17:30 uur. Om 18:00 is hij thuis. Hoe lang is Jan onderweg geweest?" Conan kan keurig uitrekenen dat Jan 30 minuten onderweg is geweest, maar heeft geen idee dat 18:00 uur hetzelfde is als 6 uur 's avonds en dat wij dan gaan avondeten.

Dit hulpmiddel is een steuntje bij het rekenen met digitale tijden, maar geeft je kind ook meer inzicht in wat de tijden betekenen.

Tip: ga eens met je kind zijn of haar dag door en koppel daar alle tijden aan. Getallen zoals 08:30, 15:00 of 19:30 krijgen dan ineens een betekenis, want dan begint en eindigt school, moet je kind naar bed, enzovoorts.

Rek - tijdrekenen
482 downloads

Hulpkaart rekenen

Deze hulpkaart heb ik gemaakt op aanvraag van mijn dochter. Toen ze begon in groep 8, vond ze het rekenen wel erg moeilijk worden. Van een aantal dingen wou ze graag een steuntje hebben voor op school: breuken, maten, tafels en grote getallen. Een aantal klasgenootjes gebruiken de hulpkaart nu ook, ze zijn er erg blij mee!

Ik heb de kaarten uitgeprint en uitgeknipt, daarna met de ruggen tegen elkaar gelamineerd. In de twee gelamineerde blaadjes heb ik een gaatje geperforeerd, daarna heb ik ze met een lintje aan elkaar gemaakt.

Rek - hulpjes
589 downloads

Rekenen met kommagetallen

Als jouw kind ( of jij zelf) in de bovenbouw van de basisschool zit, wordt het rekenen behoorlijk ingewikkeld. Een van die lastigere zaken is het rekenen met kommagetallen. Ik heb een aantal handige hulpjes gemaakt, die je helpen om deze sommen beter te snappen en ze uit te rekenen. Veel succes ermee!

Rek - wat zijn kommagetallen?
276 downloads
Rek - optellen en aftrekken met kommagetallen
266 downloads
Rek - vermenigvuldigen met kommagetallen
244 downloads
Rek - delen met kommagetallen
226 downloads

Rekenen met breuken

Nog zoiets moeilijks: breuken! Krijg jij al jeuk als je er alleen al aan denkt? Ik vond het vroeger verschrikkelijk, ik begreep er helemaal niets van! Maar met deze hulpjes heb jij dat probleem niet meer, want alles is eenvoudig en duidelijk uitgelegd met weinig tekst, duidelijke stappen en veel plaatjes. Veel succes ermee!

Rek - wat zijn breuken?
285 downloads
Rek - optellen en aftrekken met breuken
248 downloads
Rek - vermenigvuldigen met breuken
248 downloads
Rek - delen met breuken
258 downloads

Van een breuk naar een kommagetal

Tja, als jijzelf (of je kind) rekent met kommagetallen en breuken, zul je vast ook wel eens een breuk moeten omzetten in een kommagetal of andersom. Met dit Handige Hulpje gaat je dat zeker lukken!

Rek - van breuk naar kommagetal
292 downloads