Thuis: diverse handige hulpjes
Dapperheidsdiploma
Die arme dochter van mij was al meer dan een week flink ziek en daarom besloot de huisarts dat ze bloed moest laten prikken. Mijn dochter is hier geen fan van (ik druk mij nu heel zacht uit), maar besloot het ondanks dat tòch te doen. Als een echte heldin bleef ze rustig en kon de verpleegkundige haar werk doen. Naderhand grapte ze dat ze nu wel -net als vroeger ooit- een dapperheidsdiploma had verdiend. Nou, dat heb ik dus even geregeld!
Dus wanneer je kind of leerling (of gewoon jijzelf) iets moet doen wat wel heel erg spannend is, kun je hem of haar nu belonen voor de moed om toch door te zetten!
Koken en bakken
Natuurlijk is het altijd erg gezellig om met je kind(eren) iets lekkers te koken of te bakken, maar er zitten ook schoolse voordelen aan kokerellen: je moet veel lezen en rekenen in de keuken! Ga maar na: je moet een recept lezen en goed snappen, je moet verpakkingen lezen om te zien of je het juiste ingrediënt te pakken hebt, je moet ingrediënten correct afwegen en soms moet je hoeveelheden vermeerderen of verminderen om een recept aan te passen. Daarnaast is het volgen van een recept heel handig om te oefenen in het planmatig werken. Je moet er namelijk voor zorgen dat je alle spullen en ingrediënten klaar hebt staan en je moet alles in een bepaalde volgorde doen.
Ik heb twee receptenkaarten gemaakt, waar je kind zelf een receptje kan noteren. De eerste is voor kinderen die kunnen lezen en schrijven, de andere voor kinderen die dat (nog) niet kunnen. Zij kunnen kleine tekeningen maken in het vak waar de naam het gerecht in staat, in de vakken voor de spullen die ze nodig hebben (zoals een plank, een mes en een kom) en in de vakken met de spullen waar ze het gerecht van maken (de ingrediënten). De stappen kun je dan zelf invullen. Nog een paar tips:
- Houd het simpel. Denk aan een slaatje maken met tomaat, komkommer en maïs, koekjes bakken of een smoothie maken.
- Je kunt het samen van tevoren invullen. Je zegt dan precies wat je kind nodig zal hebben en vertelt de stappen, die je kind dan invult. Daarna gebruiken jullie bij het koken of bakken de kaart.
- Je kunt het ook (zo snel mogelijk) na het koken of bakken invullen. Kijk dan samen naar het gerecht en ga na: welke spullen hebben we gebruikt, welke ingrediënten zitten er in, wat deden we eerst, wat kwam daarna, enzovoorts.
Heel veel kookplezier gewenst en eet smakelijk!
Zakgeld
Onlangs kreeg mijn dochter een verhoging van haar zakgeld. Op internet vond ik diverse handige informatie over kinderen en geld, maar een van de handigste tips vond ik toch wel het 'zakgeld contract'. Hiermee maak je met je kind bepaalde afspraken over het zakgeld, zoals hoeveel en wanneer je kind geld krijgt, wat er wel en niet mee van gekocht mag of moet worden, enzovoorts. Ik heb er meteen een juf Bonnie-versie van gemaakt en dit samen met vriend en dochter ingevuld en ondertekend.
Neem eens een kijkje op nibud.nl en op wijzeringeldzaken.nl, ga in overleg met elkaar en vul dan het contract in. Voor het gemak heb ik er ook voorbeeldje bij gemaakt. Veel succes ermee!
Beloningskaarten
Ooit sliep mijn zoon eindelijk de hele nacht in zijn eigen bed dankzij een vel papier en een hoop stickers. Sindsdien heb ik bij alle kinderen wel een keer een beloningskaart gebruikt. Vul bovenaan een doel in en onderaan een beloning. Laat je kind elke dag een sterretje inkleuren of een sticker plakken. Is de kaart vol, dan heeft je kind de beloning verdiend. Nog een paar tips:
- Maak het doel haalbaar en zo positief mogelijk. Bijvoorbeeld: "Ik slaap in mijn eigen bed" of "Ik loop naar papa of mama als ik boos word. Zij helpen mij dan."
- Gebruik een beloningskaart sporadisch. Hoe vaker je het gebruikt, hoe minder effectief het zal zijn.
- Denk bij een beloning aan een kleinigheidje, zoals een speelgoedautootje, een ijsje halen of samen koekjes bakken.
Informatie autisme
Mijn oudste zoon en ik hebben samen dit informatieblad gemaakt voor op zijn werk. De bedoeling was om zo eenvoudig mogelijk uit te leggen wat de (kleine) dingen zijn die bij mijn zoon anders kunnen zijn dan bij zijn collega's en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Ook wilden wij duidelijk maken dat hij wel een 'etiketje' heeft, maar dat dit zeker geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn.
Je kunt het dus gebruiken voor werk, maar natuurlijk ook andere dingen, zoals school, (sport)clubs, familie en vrienden.
Omdat niemand hetzelfde is, zijn de tips misschien niet voor jou (of je kind of leerling) van toepassing. Daarom heb ik het bestand in Word gelaten, zodat je het aan je eigen situatie kunt aanpassen. Een goede tip hierbij: probeer dingen zo simpel en zo positief mogelijk uit te leggen.
Veel succes!
Het stoplicht
Met dit stoplicht kun je duidelijke consequenties aan het gedrag van je kind verbinden.
Staat het stoplicht op groen? Fijn, je kind laat positief gedrag zien; het speelt lekker en is gezellig aanwezig. Dit gedrag wordt natuurlijk beloond met complimentjes en andere positieve aandacht!
Oranje betekent dat je kind een waarschuwing krijgt. Je kind kan zijn of haar gedrag nog bijstellen. Een paar tips:
- wees duidelijk; zeg wat je ziet en wat je voor gedrag wilt zien. Bijvoorbeeld: "Jij bent nu aan het schreeuwen. Gebruik je praatstem".
- leg uit. Bijvoorbeeld: "Als je hier hard op gaat slaan, gaat het kapot. Je moet zachtjes op het knopje drukken. Kijk zo."
- laat je kind zijn of haar gedrag inzien. Bijvoorbeeld: "Kijk eens naar je broertje. Hoe kijkt hij? Wat zei hij net tegen jou? Zou hij het grapje leuk vinden, of kun je nu beter stoppen?"
Rood betekent dat je kind even apart gezet wordt om na te denken over zijn of haar gedrag of om even af te koelen. Ook hier wat tips:
- creëer een vaste time-out-plek en hang daar het time-out-kaartje op. Je kunt bijvoorbeeld een stoeltje op de gang zetten, of het kaartje bij de onderste tree van de trap hangen.
- wees ook hier heel duidelijk; zeg kort en helder waarom je kind even apart wordt gezet. Bijvoorbeeld: "Jij bent heel hard aan het schreeuwen."
- zeg wat jij verwacht als je kind weer terugkomt. Bijvoorbeeld: "Als jij weer rustig kan praten, mag je terugkomen."
- blijf zelf rustig (al weet ik als geen ander dat dit echt niet altijd lukt).
- praat altijd een akkefietje uit en maak het weer goed. Soms lukt dat pas een poosje later, spreek dan af wanneer je dat doet. Zo blijf je niet hangen in een ruzie en leert je kind problemen oplossen en verantwoordelijkheid voor zijn of haar gedrag nemen.
Ganzenborden 2020
Een poosje terug kwam mijn dochter thuis met een door haar gymjuf zelfgemaakt Ganzenbord. Op verschillende plekken in het spel moest ze bewegingsopdrachten doen, zoals sit-ups, hinkelen of knieheffen. Het bleek dat haar gymjuf het spel had gedownload van topwijs.nl. Meteen ben ik een kijkje gaan nemen. Wat een leuke site! (Nee, dit is geen reclame, ik vind het ècht een leuke site 😊!) Ook ik heb meteen het Ganzenbord gedownload en er een leuke ‘juf Bonnie’ versie van gemaakt. Ik heb verschillende soorten opdrachten toegevoegd; bewegings-, taal-, reken-, maar ook gewoon wat grappige opdrachten. Print het uit en spelen maar. Natuurlijk kun je ook naar topwijs.nl en je eigen spel maken!
Schoentje zetten
Elke jaar in november komt de Sint weer in het land. En dat betekent dat er schoenen mogen worden gezet, joepie! Om het voor iedereen duidelijk te maken wanneer dat mag, heb ik niet één, maar wel twee leuke aftelkalenders gemaakt. De ene is lekker vrolijk, de ander is nog een beetje saai... Perfect dus voor creatieve kinderen!
Natuurlijk kun je ook andere Sinterklaas-gerelateerde dingen op de kalender zetten, zoals wanneer de intocht is, wanneer Sint op school komt, wanneer het pakjesavond is, enzovoorts. Veel plezier ermee!