School: diversen

Kaartjes voor het planbord

Heel wat jaren geleden deed ik een stage op een basisschool, waar ik mijn eigen klas kreeg. Er waren alleen geen fatsoenlijke kaartjes voor op het planbord te vinden (ik kreeg, echt waar, een plastic tas vol met vuile, stoffige, en kapotte kaartjes.... De andere klassen hadden nieuwe gekregen). Gelukkig ben ik een handige en creatieve juf, dus heb ik ze gewoon zelf gemaakt! 

De kaartjes zijn 7,5 x 7,5 cm, dus ze passen in ieder geval op het planbord van Educo.

Ik heb voor het gemak ook een bestandje gemaakt met de naamkaartjes. De maten hiervan zijn 7 x 3 cm, dus deze passen in ieder geval in de naamkaarthouders van Educo. Het lettertype dat ik heb gebruikt is SchoolKX_New, een perfecte blokletter, naar mijn mening.

Mocht je nog een idee hebben voor een kaartje, laat het me vooral weten!

Kaartjes - planbord
568 downloads
Kaartjes - planbord naamkaartjes
399 downloads

Lekker weertje, koekepeertje!

Een van de dingen die ik graag in de ochtendkring doe, is het bekijken wat het weer is vandaag. Gewoon even lekker naar buiten staren met zijn allen; regent het? Waait het? Waar kunnen we dat aan zien? Soms twijfelen we met zijn allen, dus dan zit er niks anders op dan maar even naar buiten gaan... Dus heb ik daar ook maar eens kaartjes voor gemaakt. Veel plezier met naar buiten kijken en naar buiten gaan!

Kaartjes - weer
322 downloads

Kaartjes voor de kasten

Handige en duidelijke kaartjes voor de kasten in je klaslokaal (of thuis op de speelgoedkisten, bijvoorbeeld).

Tip: je kunt de kaartjes voor het lamineren op een gekleurd papier plakken. Elke kast krijgt zo een eigen kleur.  

Kaartjes - kasten
485 downloads

Veterstrikdiploma

Hoera! Na flink oefenen kan je kind of je leerling zelf veters strikken! Dat verdient een diploma. Print het diploma met de roze of groene schoen, prik gaatjes in de rondjes en rijg er een veter of lintje doorheen. Veel plezier ermee!

Veterstrikdiploma 01
3022 downloads
Veterstrikdiploma 02
2470 downloads

Complimentenblad en evaluatieblad

Dit zijn twee handige hulpjes die ik gebruik bij mijn bijlessen. Je kunt deze gebruiken als je kind huiswerk heeft, of thuis ergens mee moet oefenen.

Het complimentenblad is bedoeld om een kind te prijzen om zijn of haar inzet. Je kind of leerling vult zelf in of hij of zij goed heeft meegedaan en of de les makkelijk of moeilijk was. Was het makkelijk? Fijn, dan weet je dat je dat al goed kan! Was het moeilijk? Wat goed dat je het toch hebt gedaan!

Het evaluatieblad is om na te gaan in hoeverre hij of zij de leerstof begrijpt en kan toepassen. Ook dit vult hij of zij zelf in. Natuurlijk mag je altijd helpen.

Complimentenblad
613 downloads
Evaluatieblad
561 downloads

Meichenbaum of hulp bij het uitvoeren van een taak

Heb je een kind dat erg snel, maar slordig werkt? En daardoor onnodige fouten maakt? Of een kind dat erg chaotisch aan het werk gaat? En daardoor fouten maakt, meerdere keren opnieuw moet beginnen of helemaal niet aan het werk komt? Voor dit soort probleempjes (en andere werkhoudingsproblemen) is de Meichenbaum-methode heel handig. Meichenbaum (1981) deelde taken in 4 fasen:

  1. de instructie wordt gegeven ("wat ga ik doen?")
  2. het kind denkt na over de oplossingsstrategie ("hoe ga ik het doen?")
  3. het kind voert de taak uit ("ik doe mijn werkje")
  4. het kind evalueert het werk ("ik kijk het na")

Met de Meichenbaum-methode worden kinderen bewust gemaakt van de fasen van een taak, door de taak in vier stappen te verdelen. Op een kaartje staan de stappen, ondersteund door een plaatje. Dit kan voor een activiteit zijn zoals een knutselactiviteit, maar je kunt het ook toepassen bij een moeilijke rekensom bijvoorbeeld. 

Laat je kind de stappen hardop verwoorden. Dit brengt automatisch structuur aan in het denken, want het is niet mogelijk twee dingen tegelijk te zeggen. Ook weet jij zo precies wat je kind denkt, en kun je zo makkelijker denkfoutjes opsporen.

Meichenbaum 01
646 downloads
Meichenbaum 02
578 downloads

Toilet

Twee handige plaatjes voor het toilet. Print ze uit, lamineer ze en hang ze op bij de deur in de klas, zodat iedereen weet wanneer de wc vrij is of bezet.

 

Toiletwijzer 01
1558 downloads

Ik had een kind in de klas die nog maar net zindelijk was en er nog wel eens een rommeltje van maakte in de toiletten. Met hulp van deze picto's hebben we flink geoefend en gaat het een stuk beter!

Toiletwijzer 02
263 downloads

Goedemorgen!

Een hele poos geleden zag ik dit geweldige filmpje van een juf op een school in de VS, die haar leerlingen op een bijzondere manier begroette. Al heel lang had ik het idee om zelf ook zo'n bordje te maken, een beetje aangepast aan mijn eigen ideeën. En nu is het dan eindelijk af! Print het uit, hang het op en heel veel plezier ermee!

Goedemorgen Keuzebord
577 downloads