Pim Pam Pet

Pim Pam Pet

Als je kind veel bezig is met lezen of letters, of het heeft juist wat extra oefening nodig, dan is Pim Pam Pet een superleuk spelletje om thuis te doen! De officiële kaartjes bij het spel kunnen alleen nog niet worden gelezen en sommige zijn ook erg moeilijk.

Ik heb kaartjes gemaakt met een plaatje, zodat je kind zelfstandig het spelletje kan spelen. Print ze uit op stevig papier, knip ze uit en spelen maar!  


Korte en lange klank (toren, tooren of torren?!)

Ja, een van de lastigste dingen om te leren en om uit te leggen, vind ik zelf! Dit handige hulpje maakt het hopelijk nèt iets makkelijker. Nog een tip: vraag uitleg aan de juf of meester van je kind en kijk ook rond op internet. Er zijn meerdere sites waar schoolse zaken duidelijk worden uitgelegd, soms zelfs met filmpjes erbij.

Taal - lange en korte klank

Spellinghulp persoonsvorm (hij raad, hij raadt of hij raat?!)

Ook weer zo'n lastige... Veel ouders weten het zelf niet eens zo goed, laat staan dat zij hun kind hierbij kunnen helpen. Ook hier geldt (met 'dt'): praat met juf of meester en kijk rond op internet. Succes!

Taal Spellinghulp Persoonsvorm

Stam bepalen

Als je de persoonsvorm goed wil schrijven, moet je de stam van een woord weten. Maar hoe moet dat dan? Wel, hier is het antwoord! Aan kinderen die het allemaal erg lastig vinden zeg ik altijd: "Zet je brein een klein tandje lager en volg heel strak de regels."

Deze tip past trouwens bij heel veel schoolse dingen, van een stam bepalen bij taal, tot een optelsom onder elkaar uitrekenen.

Taal - stam bepalen

Leestekens en citaten

Twee handige hulpjes bij het schrijven van een tekst: een simpel lijstje met alle leestekens en een uitleg over hoe je een citaat (een citaat betekent dat je iemand wat laat zeggen) in een tekst zet. 

Taal - leestekens
Taal - citeren

Hoofdletters

Nog een handig hulpje bij het schrijven van een tekst: wanneer moet je ook alweer wel of juist geen hoofdletter schrijven? Met deze uitleg is het meteen duidelijk!

Taal - hoofdletters

Leesstrategieën

Op school heb je twee manieren om te lezen: technisch lezen en begrijpend lezen. Eerst leer je technisch lezen, oftewel: je kunt lettertjes aan elkaar plakken in je hoofd. De letters b, o en s vormen samen het woord bos.

Wanneer je technisch kunt lezen, ga je begrijpend lezen. Maar wat is dat dan? Wel, het woord zegt het al: je begrijpt wat er staat. Lees je het woord bos, dan denk je aan een hoop bomen bij elkaar.

Elk moment dat je leest, ben je begrijpend aan het lezen. Meestal doe je dit niet bewust. Als je even een appje van iemand leest, snap je meteen wat hij of zij bedoelt met de tekst. Of lees je een goed boek, dan zit je gewoon lekker in het verhaal, zonder je veel vragen te stellen. Maar er zijn ook momenten wanneer je heel bewust een paar strategieën kunt gebruiken om een tekst goed te begrijpen. Dit is vooral handig als je wat moet leren van de tekst. Voor scholieren en studenten -vooral degenen die lezen moeilijk vinden- zijn deze strategieën dus superhandig!

Op internet zijn heel veel verschillende leesstrategieën te vinden. Ook op school krijgt je kind les in begrijpend lezen en dus in leesstrategieën. De strategieën die ik hiernaast heb beschreven, komen uit een werkboek van mijn stiefzoon Cedric. Hij is erg dyslectisch en had moeite met de uitleg in het boek. Ik heb daarom de uitleg wat vereenvoudigd.

Nog een paar tips voor kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen:

  • Praat eerst met juf of meester over de strategieën die zij gebruiken op school. Misschien hebben ze goede plaatjes die je thuis kunt gebruiken. Ook op internet is er veel te vinden!
  • Laat je kind veel lezen en praat er daarna over. Het maakt niet uit wat, van Donald Duckjes tot luisterboeken, voorlezen is ook prima. Het gaat erom dat je kind leert de juiste informatie uit de tekst te halen.

    

Taal - leesdoelen en strategieen